/ dariknews.bg
Пълното реновиране на Концертната зала в Пловдив започва. Това стана ясно след проведената днес среща в Министерството на културата между министър Боил Банов и директора на Държавна опера в Пловдив доц. Нина Найденова по повод появилите се течове в сградата.
 
Банов припомни, че досега не са изготвяни конкретни проекти, а са се обсъждали идеи и хипотези за това под каква форма би било най-подходящо да се направи инвестиция и дали да се мисли за разширяване, или ново изграждане на здание, където да се помещава операта, но в крайна сметка с оглед настъпилите неотложни обстоятелства се е взело решение да се върви незабавно към цялостно реновиране на Концертна зала.

Дали ще се прави изцяло нов проект, ще се произнесат специалистите и ще се извървят всички стъпки на закона, уточни Боил Банов. Процедурите ще бъдат задвижени още в понеделник, като оптималният срок за приключване на ремонта, към който ще се стреми Министерството, е 2019 г., когато Пловдив ще бъде международен домакин на инициативата „Европейска столица на културата”.
 
Министърът на културата съобщи още, че вече са водени разговори с министъра на финансите Владислав Горанов, така че се разчита на подкрепа, а точните необходими суми ще станат ясни, след като се уточни и проектът, по който ще се работи.  По думите на Боил Банов Пловдив и почитателите на изкуството заслужават да имат своята голяма и хубава зала, а екипът на една от големите ни опери, която е изключително качествена, заслужава да се труди в нормални условия и да мислят единствено за творчество.
 
От своя страна директорът на операта в Пловдив доц. Найденова заяви, че разговорът с министър Банов е преминал в конструктивен дух и е съставен много точен план за действие. Тя изрази удовлетворение от това, че има поет ангажимент от страна и на министър Горанов и силно се надява, че цялостното реновиране ще се извърши бързо и адекватно.

Тя благодари за категоричността на министър Банов с оглед настъпилата неотложност и съобщи, че въпреки настоящите условия новият сезон е открит с многобройна публика, международните проекти на операта продължават успешно и с мисълта за 2019-та, когато вече ще се работи в условията, в които заслужават.

Ежедневната работа ще бъде преместена, за да може да върви ремонтът, а ще се търсят варианти и афишът да бъде изпълнен, по всяка вероятност - в Дом на културата „Борис Христов” или в самата Концертна зала.