Библиотекарите в Пловдив излизат на протест
Библиотекарите в Пловдив излизат на протест / dariknews.bg/архив
Емилия Маринова
82809
Емилия Маринова
  • Емилия Маринова

Служителите на Регионална народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив излизат днес на протест срещу размера на средствата, заложени в държавния бюджет за култура за следващата година. Това заяви пред Дарик председателят на секцията на КТ „Подкрепа“ на библиотеката Емилия Маринова.

По думите й, в момента издръжката на един библиотекар е 1000 лева месечно, а това, което се предвижда е увеличение между 100 и 200 лева, което е крайно недостатъчно.

„Тези средства не отговарят на реалните ни нужди. Това ще доведе до обезличаване на културните институции и ще предизвика липса на уважение към труда на работещите в тази сфера“, смятат от синдикатите.

Библиотекарите ще настояват „Иван Вазов“ да се финансира според новоприетия „Стандарт за библиотечно-информационното обслужване“, което е неделима част от Закона за обществените библиотеки, както и Община Пловдив да дофинансира библиотеката за основната й дейнст с не по-малко от 20% от бюджета.

Служите искат стартовата заплата на специалистите с висше образование да бъде не по-малка от 600 лева и нарастването на минималната работна заплата да бъде обвързано с увеличението на основната заплата на работещите в пловдивската библиотека.

Протестът ще се проведе пред сградата на Народната библиотека днес от 12 часа, като по думите на Маринова, в него ще се включат всички нейни служители. Тя обаче няма да бъде затваряна за посетителите.

„Искаме обществото да види културните институции и колко те имат нужда от държавата“, каза още Маринова.

/Повече по темата, може да чуете в прикачения аудио-файл/