Бавят чип картите в автобусите в Смолян, увеличават цената на билетите
Бавят чип картите в автобусите в Смолян, увеличават цената на билетите / netinfo
Въвеждането на електронната система за безкондукторно таксуване в градския транспорт на Смолян ще се забави поне с месец, съобщи за Дарик радио прoкуристът на най-голямата автобусна компания в града “Рожен – Експрес” Христо Йочев. Причината обаче не е в автобусното дружество, а във фирмата изпълнител на поръчката за системите с чип карти. Като срок за въвеждане на новата технология, Йочев посочи края на месец юни, когато се очаква в автобусите да бъде монтирана системата за безкасово автоматично таксуване. Тя позволява плащане според продължителността на пътуването.

Чрез електронното таксуване ще се въведе цена “от спирка до спирка”, която ще смени единния билет от 70 стотинки.
Паралелно с новата система ще се запази и възможността за пътуване със старите билети. Те обаче ще се продават от водачите на автобуси, а не от кондукторите.

Неизбежно е увеличението на цената на билетите както в градския, така и в междуградски транспорт на Смолян. Причината е в невъзможността на фирмите да покриват новите цени на горивата при сегашната такса за пътуване.
От дружеството изчакват да приключат преговорите на международните превозвачи с правителството, за да започнат изчисления с колко и от кога могат да бъдат увеличени цените на билетите в автобусите.