Американец колекционира плочи с български фолклор
Американец колекционира плочи с български фолклор / снимка: sxc.hu

72-годишен американец  събира от години грамофонни плочи с българска народна музика. Лорънс Уайнер е един от най-големите меценати на фолклорното ни изкуство зад граница още от 1966 година. Колекцията му е от над  470 плочи .Той  е прехвърлил всички изпълнения от тях на компактдискове, изчистил е паразитните шумове и е подарил фонотеката на музикалната академия в Пловдив.

Лари  е един от първите преподаватели по народни хора на американци и има солиден огромен архив от заснети изпълнения на български певци, инструменталисти и танцьори, реализирани през последните 50 години. Домът му в САЩ се е превърнал в музей на българския фолклор.

Уайнер е определен за един от най-големите колекционери на фолклор в света и пристига за пореден път в Пловдив. Поводът за неговата визита е международният фолклорен семинар, който започва днес в Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИ).

Традиционния семинар се провежда за 11-ти път. Тази година гостуват над 120 любители на автентичния ни фолклор от 4 континента. Това са непрофесионални музиканти от 15 страни, които в живота си са математици, инженери или лекари от Австралия, САЩ, Канада, Япония, Тайван. 80 чужденци вече са заявили желанието си да развият своите умения в българските народни танци. Останалите гости на семинара ще усъвършенстват народното си пеене, свиренето на тамбура, кавал, гъдулка, родопска гайда, акордеон, тъпан и други инструменти