9 преподаватели от УХТ и Аграрния агенти на ДС
9 преподаватели от УХТ и Аграрния агенти на ДС / снимка: cross.bg

Общо 9 преподаватели – 8 от Университета по хранителни технологии (УХТ) и 1 от Аграрния университет в Пловдив, са били агенти на Държавна сигурност. Имената им бяха публикувани днес на сайта на Комисията по досиетата.

Според изнесените данни агенти на Държавна сигурност от бившия ВИХВП са били проф. Георги Кривошиев – ръководител на катедра Електротехника“, Дончо Дончев - ръководител на катедра от 2003 до 2005 г., и проф. Стоян Танчев, ръководител на катедра "Консервиране". Сред някогашните агенти са били още ректорът от 90-те години  проф. Стефан Дичев, който е бил и ръководител катедра „Месо и месни продукти”, и Гроздан Караджов, бивш заместник-декан и декан в университета.

Сред агентите на Държавна сигурност са били и 3 жени - Златка Рошкова с псевдоним Искра, Тодорка Гарчева, вербувана като Теодора, и Мария Балтаджиева с псевдоним Мирослава, която е била зам.-ректор и ръководител катедра по "Мляко и млечни продукти".

В УХТ са били проверени общо 54 лица. За шест от тях университетът не е предоставил необходимите документи и проверката продължава.

В Аграрния университет са били проверени 40 души. Като агент на Държавна сигурност е оповестен проф. Стойчо Каров - декан и ръководител катедра „Биологично земеделие.