65 възрастни и 60 деца ще обядват безплатно 3 месеца
65 възрастни и 60 деца ще обядват безплатно 3 месеца / Снимка: Даниела Ковачева

65 възрастни социалнослаби от Пловдив и 60 деца от Асеновград ще обядват безплатно 3 месеца в рамките на кампанията „Социална трапезария", координирана от БЧК-Пловдив. Средствата на обща стойност около 20 000 лева са осигурени от социалното министерство.

Трапезарията за възрастни отваря врати на 1-ви декември в сградата на социалния център на БЧК-Пловдив. Участниците в програмата ще бъдат избирани съвместно от дирекция „Социална политика" на община Пловдив и Агенцията за социално подпомагане. Порционът на ден за един човек е на стойност 2 лева.

Топлият обяд за 60-те деца в Асеновград ще бъде сервиран в едно от общообразователните училища в града.  Трапезарията ще отвори в началото на ноември. Програмата ще включва малчугани на социално слаби родители.

400 пакета с хранителни продукти пък ще бъдат раздадени в приемните на БЧК-Пловдив през декември отново на деца от 6 до 16 години, които са в неравностойно положение. Пакетите ще съдържат храни на 10 лева, като предстоят консултации с диетолог какви точно продукти да бъдат подбрани.

Близо 50 тона с хранителните помощи не са били потърсени от социалнослабите в Пловдив в рамките на третия, последен за годината, транш в кампанията за подпомагане на Български червен кръст. Те ще бъдат раздадени на 37 социални институции в областта.