60 събития привличат пловдивчани и туристи за Празниците на Стария град
60 събития привличат пловдивчани и туристи за Празниците на Стария град / снимка: БГНЕС, архив

С грандиозен концерт на три от професионалните фолклорни ансамбли у нас – „Плевен“, „Родопа“ и „Тракия“, се откриват Празниците на Стария град в Пловдив. Зрелищният спектакъл ще започне от 19.00 часа, на 19.09, на сцената на Античния театър. Входът за всички посетители е свободен.

Събитието ще открият по-динамичните северняци от ансамбъл „Плевен“, анонсира художественият ръководител и директор на ансамбъл „Тракия“ проф. Даниела Дженева. Втори на сцената ще се качат „Родопи“, с тяхната си специфика, а концертът ще закрият „Тракия“. В Пловдив събитие с подобен мащаб се организира за първи път.

Мотото на тазгодишното издание на празниците е „Минало несвършено“. В програмата са предвидени около 60 събития, съобщи директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Минко Кафтански.

Една от големите атракции е състезанието за най-добър водоносец „С менци за вода“. То ще се проведе на 22 септември следобед в градинката на „Джумая джамия“. Предвидени са финансови и предметни награди, както и изненади. Не забравяйте, че в миналото при жените кобилицата е била основно средство за самоотбрана, загатна организаторката Николина Тевекелева.

Пловдивчани и гостите на града за първи път ще могат да посетят Антовата къща, която отваря врати за презентацията „Невижданата автентичност“. Зам.-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева напомни, че къщата е вече изцяло общинска собственост. Презентацията отново е на 22 септември, между 11.30 и 18.00 часа.

Поредното издание на Есенния панаир на занаятите тази година ще е на Малката главна или, както председателят на Камарата на занаятчиите в Пловдив Тони Симидчиева отбеляза – на старата Узун чаршия. Форумът ще бъде открит на 22 септември и ще продължи 4 дни. Търсим нови формати, за да поддържаме интереса на посетителите, коментира Симидчиева. Тази година 7 майстори ще се състезават в пленера по грънчарство. Ще има пленери и по ковачество, плъсти и дърворезба.

Най-богатата програма за деца е в неделя, 25 септември. Няколко събития ще се погрижат за доброто им настроение на Лапидариума в Стария град.