49 изби си оспорват винените “Оскар”-и
49 изби си оспорват винените “Оскар”-и / netinfo
838 проби на 49 винзаводи и изби ще бъдат оценени на Националните дегустации за вина, ракии и винено бренди, които започнаха днес и ще продължат до 10 март в Пловдивския панаир. Мострите са с 86 повече от миналата година. 747 от тях са в раздел “Вина”, които се оценяват в четири категории – бели и червени млади вина и бели и червени от стари реколти.

Дебют на конкурса правят 7 фирми. С най-голям брой вина се представят „Черноморско злато”-Поморие, „Катаржина истейт”-Свиленград, „ЛВК-Винпром”-Търговище.

Новост в тазгодишните дегустации е, че вината ще се оценяват от две комисии, които ще тестват съответно пробите с четни и нечетни кодови номера. Съставите на комисиите не са постоянни, а с цел по-голяма обективност ще се определят всеки ден чрез жребий, подчерта председателят на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) доц. Пламен Моллов. В дегустациите на ракии и бренди пък се увеличава броят на дегустаторите в комисиите, пак с цел приближаване на критериите на международните конкурси.

Главният секретар на Лозаро-винарската камара Лилия Стоилова припомни, че от миналата година за класирането се използва специален софтуер, който изключва външна намеса, след като всеки от дегустаторите е въвел оценките си по отделните елементи, влизайки в системата от миникомпютър със собствен ПИН-код. Регламентът на Националните дегустации гарантира обективна оценка на качествата на вината и спиртните напитки и дава основание да ги определим като винените “Оскар”-и, каза Пламен Моллов.

Голямата награда “Златен ритон” на “Международен панаир Пловдив” и медалите на останалите отличени напитки ще бъдат връчени по време на винарския бал “Вино и любов, любов и вино” в рамките на Винария 2008, която се открива на 26 март. За пръв път в 15-годишната история на изложението Франция ще участва и с представяне на свои вина.