32 филмови хита на Киномания  в Пловдив
32 филмови хита на Киномания в Пловдив / netinfo

Новите филми на Уди Алън, Никита Михалков, Паоло Сорентино, Карлос Саура, Гаспар Ное, Жак Одиар и други изкушаващи заглавия очакват пловдивчани в започващия днес филмов фестивал.

Откриването на 10-тото юбилейно издание на Киномания в Пловдив ще е от 18:30 часа с филма “Аз, Ърл и умиращото момиче” на Алфонсо Гомес-Рехон, който грабна Голямата награда и наградата на публиката на фестивала “Сънданс”.

Почитателите на Уди Алън ще могат да видят на голям екран най-новия му филм “Почти нормален” с участието на Хоакин Финикс и Ема Стоун. Зрителите ще имат удоволствието да гледат и безспорния шедьовър на годината – новия филм на Паоло Сорентино “Младост” - с най-много номинации на Европейските филмови награди в цели 5 категории: за най-добър филм, режисура, актьор (Майкъл Кейн), актриса (Рейчъл Вайс) и сценарий (Паоло Сорентино).

Никита Михалков също присъства в юбилейната селекция с новата си епична сага “Слънчев удар”, като умело ни води от смях до сълзи, от лекота до напрегнат драматизъм с историята на един поручик и неговата енигматична любима.

Майкъл Фасбендър и Марион Котийар са звездите в “Макбет” - една визуално завладяваща интерпретация на вечното шекспирово произведение. Не по-малко интригуваща е и играта на Мерил Стрийп в “Рики и Флаш: Рокендрол майка”, където си партнира с дъщеря си.

Важен акцент в програмата на КИНОМАНИЯ са 4-те най-нови български заглавия, а специално за да ги представят на публиката в града под тепетата ще присъстват част от екипите на всеки филм. Специален гост в Пловдив ще е и Ивайло Христов с филма си “Каръци”. Зрителската аудитория под тепетата ще има удоволствието да види и “Докато Ая спеше” на режисьора Цветодар Марков, който също взе награди на Златна роза, дългоочаквания филм на Петър Попзлатев „Аз съм ти” с Деян Донков, Захари Бахаров, Ованес Торосян и международната продукция с Виолета Марковска - „Жената на моя живот” с режисьор Антоний Дончев.

Специално внимание е отделено и на френското кино. Включени са тазгодишния носител на „Златна палма“ - “Дийпан” на режисьора Жак Одиар, “Вълчият тотем” на Жан-Жак Ано, феноменалния хит “Съвсем Нов завет” - номиниран за най-добра комедия на Европейските филмови награди. Сред френските кино изкушения са още - “Изкуството да пееш фалшиво”, и “Франкофония” и „“Лоло” с участието на Дани Буун.

Любителите на различни музикални жанрове ще има на какво да се насладят в залата. Карлос Саура се завръща към аржентинската музика с филма си “Аржентина”, който съчетава пленителни картини от различни региони на страната с поредица от безупречно хореографирани танци.

“Роджър Уотърс Стената” е разтърсващо, звуково поразително произведение на филмовото изкуство, което ще ви помогне да съпреживеете турнето на The Wall Live на Уотърс, заснето в три града на два континента. Другите музикални предложения са документалните “Още едно танго” и “Хеви метъл фестивал Вакен” - 3D продукция за най-големия хеви метъл фестивал в света. Филмът е с участието на някои от най-любимите рок банди за всички времена - Алис Купър, "Антракс", "Дийп Пърпъл", Хенри Ролинс, "Моторхед", "Рамщайн".

През уикендите най-малките почитатели на киното ще се радват на специално подбрани анимационни и игрални заглавия, сред които “Шаманите от Севера”, “Ваканциите на малкия Никола”, “Пук”, “Капитан Саблезъб и съкровището на Лама Рама”.

Киномания се провежда в двете зали на „LUCKY – Дом на киното”. Билетите са на цена 6лв.