3 хил. лева глоба грозят Каназирева, заради предизборни билбордове
3 хил. лева глоба грозят Каназирева, заради предизборни билбордове / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив/ архив

3 хил.лева глоба може да наложи община Пловдив на Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“, във връзка с постъпили сигнали за разпространение на предизборни материали. Това заяви за Дарик радио секретарят на общината Ангелина Топчиева. По думите й в Изборния кодекс е записано, че на партиите и кандидатите е забранено поставянето на предизборни плакати, билбордове и материали 30 дни преди деня на вота.

Община Пловдив е издала 2 заповеди за премахване на материали на Каназирева и „Съюз за Пловдив“, които трябва да бъдат изпълнени в 3-дневен срок. „Ако това не се случи, местната администрация ще ги премахне сама и ще санкционира Каназирева и партията й“, обясни Топчиева.

Според Каназирева принудителното премахване на билбордите й е нарушение на Конституцията.

„В нашите послания липсва призив за гласуване, призив за подкрепа, посочване на изборна позиция, номер в бюлетината, дори липсва думата партия. Нито един от тези елементи не присъства в билбордовете, затова те не могат да бъдат определени като предизборна агитация“ коментира Каназирева.

„Иван Тотев очевидно се намира в стрес, след като все повече хора виждат некачествените му проекти в лъскави опаковки, но за милиони левове. Препоръчвам му да прочете най-после Конституцията на република България, съгласно  която (чл. 39, ал 1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин“, а чл. 41 гласи: „Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура“, допълва тя.

Каназирева се закани „Съюз за Пловдив“ да не спира да разпространява своите предложения за Пловдив.

„Това е отчаян опит на Тотев да прекъсне връзката между нас и пловдивчани. Ще продължим да говорим, ще продължим да се срещаме с хората и ще продължим да разпространяваме идеите си. Конституцията ни гарантира това право“, закани се Каназирева.