20% повече за кубик вода от 1 август
20% повече за кубик вода от 1 август / netinfo

1, 24 лева за кубик е новата цена на водата в Пловдив и областта, която според решението на ДКЕВР влиза в сила от утре. Увеличението е 20%, но в няма да се отрази драматично на сметките, каза управителят на дружеството Красимир Цветков. Той изчисли, че при месечно потребление 10 кубика увеличението на плащаната сума няма да е повече 2 лева. Основните причини за повишението на цената са скока на тока, който е завишил със 100 хиляди лева месечната сметка на водния оператор към EVN, и изплащането на двата инвестиционни заема за рехабилитация на мрежата, които са на обща стойност 30 млн. лева.

Инксаторите ще засичат масирано водомерите до 10-и август, като до момента на отчитането потреблението ще се таксува по досегашната цена от 1, 03 лв с ДДС, за да не бъдат ощетени абонатите, обясни зам.-управителят Петър Бояджиев. Най-облагодетелствани ще бъдат клиентите, чиито уреди ще бъдат отчетени на 10.08. – те ще платят 1/3 от консумацията по старата тарифа.

Новата цена, която включва и такса “пречистване” и отвеждане на отпадните води, ще се запази поне 6 месеца. Дали след това ВиК ще иска ново увеличение, ще зависи от цените на тока и от разчетите за инвестиции в 5-годишния бизнес план, който дружеството ще защитава пред държавния регулаторен орган, каза Цветков. До края на 2009-а обаче със сигурност ще има поне още едно поскъпване с 15%, което да гарантира редовното плащане на вноските по кредита от 11,4 млн. евро, отпуснат от Европейската банка за възстановяване и развитие/ЕБВР/.

От 15 септември ще започне разкопаването на 4 улици и подмяната на старите магистрални водопроводи там с пари от заема. Нови полиетиленови тръби ще се полагат на Коматевско шосе и по улиците “Михалаки Георгиев”, “Георги Кондолов” и “Белица”. Полагането на нов асфалт след това ще е за сметка на ВиК, но изкопните дейности са съгласувани с общината. Тя трябва да информира и останалите комунални фирми, на които предстои работа по същите улици, са се разбрали заместник-кметът Димитър Цветков и управителя на Ви К на среща в присъствието на общински съветници.

До седмица ще стане ясно дали по време на разкопаването на 4-те улици те ще бъдат затваряни или ще се работи на участъци и дали ще се налага спирането на водата в тези райони. По разчет подмяната трябва да приключи за 3 месеца. През пролетта ще се разкопават булевардите “Руски”, “Христо Ботев” и улиците “Скопие” и “Копривщица”.