20 километра велоалеи ще правят в коритото на река Марица
20 километра велоалеи ще правят в коритото на река Марица / plovdiv.bg

20 километра велоалеи, пешеходни зони и такива за отдих, рампи за хора с увреждания и места за провеждане на културни събития, предвиждат проектантите на коритото на река Марица. Това стана ясно по време на днешното подписване на договора между община Пловдив и фирмата, която спечели конкурса за проектиране. Освен алеи, се обмисля и идеята да има специален мост за колела, който да свързва двата бряга на реката.

Управителят на фирмата Дойчин Стоянов обясни, че проектът предвижда работа единствено с естествени материали при обезопасяване и облагородяване на 10-километровата отсечка от Гребната база до бента в края на града.

По думите му от около 140 метра широчина на коритото на реката, водата ще бъде на площ от около 50 метра в средата, а останалата част ще бъде социализирана, така че да може да се ползва от хората.

Пловдивчани ще използват едно ново публично пространство, което ще се впише в градската среда и ще бъде зона за спорт, разходка и прекарване на свободно време и дейности, близо до природата”, обясни кметът Иван Тотев и допълни, че проектът, който ще бъде реализиран, ще бъде даван като пример и ще мотивира и другите градове да обърнат необходимото внимание на реката”.

 

След като стане готово проектирането, чиято стойност е 120 хил.лева, предстои изготвяне на идейно решение на проекта, което ще бъде подложено на обществено обсъждане след приемане от страна на Експертния съвет на Община Пловдив. Когато и тази процедура мине, ще бъдат изготвени технически и работен проект , след което ще се пристъпи към поетапно изпълнение.