13 са регистрираните случаи на жестокост към кучета
13 са регистрираните случаи на жестокост към кучета / dariknews.bg/ архив

13 са регистрираните случаи на проява на жестокост към кучета за 2013-та година в Пловдив. Това съобщиха за Дарик от пресцентъра на Областната полиция. Става въпрос за случаи на отровени, убити или пребити домашни и безстопанствени кучета.

От общо 13-те прояви на насилие над животни през изминалата година, едва един е стигнал до съда. Конкретният инцидент става по време на разходка на домашното куче, което пъглъща храна с поставена в тея отрова.Работата по случая е прехвърлена на Районна прокуратура за изясняване на извършителя.

Припомняме ви, че през  пролетта на 2011 г. Народно събрание прие промени в Наказателния кодекс, които предвиждат до 3 години затвор и глоба от 1000 до 5000 лв. за убийство и осакатяване на животно, както и затвор до 5 години и глоба от 1000 до 10 000 лв. за организиране и участие в боеве с животни. С приетите промени крайните форми на насилие над животни вече се разследват от полицията и прокуратурата, които имат много по-широки правомощия.

В сегашния Наказателен кодекс се предвиждаше намаляване на присъдата от 2 години лишаване от свобода при проява на жестокост към животно и до 3 години за организиране на боеве с кучета.

На 15-ти януари тази година, НПО „Четири лапи” успя да постигне успех в искането си за нов Наказателен кодекс, който ще бъде внесен за гласуване в парламента. След стотиците писма на граждани относно готвените промени в сега действащите текстове за жестокост към животни и след намесата лично на Министъра на правосъдието г-жа Зинаида Златанова, наказанията за насилие към животни в проекта няма да бъдат намалени.