12 автомобилни премиери на Есенния панаир
12 автомобилни премиери на Есенния панаир / dariknews.bg/ архив

22 автомобилни фирми ще участват на Международния технически панаир, съобщи изпълнителният директор на Асоциацията на автомобилните производители у нас Стефан Хаджиниколов. Ще бъдат изложени 175 експоната, 12 от които премиерни. До края на годината от асоциацията очакват да бъдат продадени около 24 000 автомобила. За сравнение миналата година са продадени 20 000, докато през 2008-ма - 60 000.

Има спад в лекотоварната гама, което означава, че малкият и средният бизнес още не са си стъпили на краката, подчерта Хаджиниколов. Има ръст при тежкотоварните автомобили. По думите на експерта българите стават все по-практични при покупките на коли - търсят автомобил, който комплексно ще им върши работа. Цената е водеща, но е важна и функционалността. Най-търсени са леките автомобили от среден клас.

Ден на зелената енергия е новата инициатива, организирана от Енергийна агенция - Пловдив (ЕАП) в партньорство с Международния панаир и Министерството на околната среда и водите. Конференцията „Зелено отопление и транспорт за чист въздух в градовете" започва на 28 септември, каза експертът от ЕАП Клементина Хаджиева.

Няколко са акцентите в тазгодишното издание на Есенния панаир - партньорството с Русия, очакванията за повече сключени сделки и участието на 244 нови фирми. Има и 108 фирми, които се завръщат след прекъснато участие. Броят на държавите, които се включват в голямото изложение, е 44. Откриването му е на 26 септември, понеделник.