/ dariknews.archive
Жълт код за валежи от дъжд и гръмотевици е обявен за седем области на страната за 30 юли, понеделник, сочи справка в сайта на НИМХ-БАН. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска и Великотърновска.

В тези райони ще има валежи от дъжд, в следобедните часове придружени с гръмотевици. Според метеоролозите очакваните сумарни количества за денонощието са 20-35 л/кв.м.

Изпращаме юли с дъжд, август също започва с превалявания

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 21 градуса, на 2000 метра - около 16 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. На места, главно в следобедните часове, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 27-29 градуса. Температурата на морската вода е 25-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
 
Кога през август ще е подходящо време за море?

През нощта срещу вторник на отделни, а през деня във вторник на много места в страната ще има краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи, главно в следобедните часове и до полунощ, придружени с гръмотевици, възможни са и градушки.

По-голяма вероятност за значителни количества има в Западна и Централна България. Температурите ще останат малко по-ниски от обичайните за края на юли - преобладаващите максимални ще са между 27 и 32 градуса.