/ ThinkStock/Getty Images
Възможно е циганско лято в края на септември, прогнозира Георги Рачев
Август ще бъде такъв, какъвто го познаваме, успокоява Георги Рачев
98367
Август ще бъде такъв, какъвто го познаваме, успокоява Георги Рачев
  • Август ще бъде такъв, какъвто го познаваме, успокоява Георги Рачев
Лятото е тук, само е по-мокро, това каза пред Дарик климатологът проф. Георги Рачев. След 3 август по думите му ще има затопляне, а в средата на месеца ще е подходящо за море. Възможно е циганско лято в края на септември, разказва Георги Рачев.

Изпращаме юли с дъжд, август също започва с превалявания

"Тук си е слънцето и лятото е навън. Нищо му няма на лятото, по-влажно е - такова, каквото беше само преди 4 години. А още по-мокро беше лятото през 2005-а", припомни климатологът и изтъкна, че в последните десетина години сме станали "доста по-чувствителни". "Възприемаме и най-малките отклонения от това средно, за което ние имаме представа, че трябва да бъде, и го смятаме за някакъв голям катаклизъм", поясни той.
 

ThinkStock/Getty Images


Още в първите дни на август времето ще се стабилизира, съобщи пред Дарик Георги Рачев. "Това стабилизиране го предвиждахме още от 22-25 юли, но продължи малко повече", припомни той.
 
Слънцето ще се показва повече и на повече места, а валежите ще стават все по-малко, на изолирани места и ще са типично летни - с висок интензитет за кратко време.
 

ThinkStock/Getty Images


От 3-4 август ще започне по-продължителен топъл период със сухо време. В средата на август месец температурите се очаква да надвишат 35 градуса, сочат средномесечните прогнози на метеорологичните центрове.
 

ThinkStock/Getty Images


Средните месечни температури ще са в границите на 20-24 градуса, поясни климатологът. "В температурно отношение няма да има разлика. Август ще бъде такъв, какъвто го познаваме в последните 20 години. Валежите се очертава да бъдат малко по-високи от нормалното в западната половина на страната и по-малко по морето", допълни прогнозите експертът.

Възможно е циганско лято в края на септември, прогнозира още Георги Рачев.