Започна строителството на АЕЦ „Белене”
Започна строителството на АЕЦ „Белене” / netinfo
АЕЦ „Белене” ще ни осигури енергийна независимост и ще повиши качеството на живот на всеки българин, заяви министър-председателят Сергей Станишев, след като официално даде старт на строителството на централата. На първата копка на площадката в Белене присъстваха десетки официални лица от българска и руска страна.

„Ренесанс за българската атомна енергетика” – така премиерът Станишев и енергийният министър Петър Димитров определиха старта на проекта „Белене”. Това е най-големият индустриален проект за България за последните 18 години и е ключов за развитието на икономиката ни, каза още премиерът. Видимо развълнуван, Станишев откри символика в развитието на икономиката ни по време на прехода и това на централата в Белене.

Проектът беше спрян през 1990 година, тъй като нямаше пари и политическа воля за реализацията му, подчерта Сергей Станишев. По думите му първата копка днес е нов старт не само за „Белене”, но и за цяла България.

Станишев обеща, че това начало няма да бъде мнимо и правителството ще направи всичко необходимо, за да бъде завършено строителството.

Още до края на годината ще бъде поръчано оборудването за централата, съобщи министър Петър Димитров. Същинските строителни работи обаче ще започнат през май, когато това бъде разрешено от Агенцията за ядрено регулиране.

„Белене” ще бъде трето поколение централа с нулев риск от аварии", подчерта Димитров. Президентът на руския изпълнител на централата – "Атомстройекспорт" Леонид Резников увери, че „Белене” няма да струва повече от уговорените близо 4 млрд. евро.

Повече от 10 000 души ще бъдат заетите в периода на строителството на централата, а около 2 000 души - при експлоатацията. Това съобщи Любомир Велков, изпълнителен директор на НЕК, която ще притежава 51 процента от АЕЦ "Белене". Останалите 49 на сто ще станат собственост на германската компания RWE или на белгийската „Електрабел” да края на септември.