filateliq
filateliq / dariknews.archive
„Щастлив съм, че днес съм сред вас за отбелязването на 80 години от създаването на едно от първите филателни дружества в България. Като зам.-министър с ресор „Съобщения и технологии“, за мен е чест да заявя, че нашият роден Плевен е символична столица на българската филателия“.

filateliq
dariknews.archive

Това каза при откриването на юбилейната изложба по случай 80-та годишнина от основаването на плевенското Дружество на филателистите, зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски.

filateliq
dariknews.archive

Той припомни, че в Плевен са се провеждали едни от най-значимите форуми на марколюбителите, сред които е Световната младежка филателна изложба - 1984-та година, но едно от най-значимите събития е проведеният през 1949-та година Конгрес на Съюза на българските филателисти, когато в ръководството на организацията е избран големият български писател Елин Пелин.
Зам.-министър Димитър Геновски обясни, че проектът за картичката, чийто автор е плевенският художник Николай Младенов пресъздава облика на Плевен от времето, когато е създадено местното дружество.
„Убеден съм, че най-новото пощенско филателно издание ще достигне до хиляди българи. То ще бъде и визитна картичка за града за хилядите туристи, които ще запазят красив спомен за нашия красив град“, заяви зам.-министърът и връчи подписана от него картичка на автора Николай Младенов.

filateliq
dariknews.archive

Веднага след церемонията по валидирането на картичката, официалните гости положиха автографи на първите екземпляри. Сред тях беше и зам.-кметът на Община Плевен Милен Яков.

filateliq
dariknews.archive
 
След валидирането на картичката по случай 80 г. от създаването на Дружеството на филателистите в Плевен, множество плевенчани имаха възможност да си я закупят - нещо, което може да направи всеки гражданин в Централния офис на Български пощи в Плевен.

filateliq
dariknews.archive

През ноември миналата година, Димитър Геновски участва във валидирането на пощенска картичка и пощенски плик, посветени на 140-годишнината от Плевенската епопея и Освобождението на България.

filateliq
dariknews.archive

Малко по-късно, по време на тържественото юбилейно честване на събитието в Клуба на дейците на културните дейци в града, Дружеството на филателистите в Плевен беше официално почетено с поздравителен адрес от кмета на Плевен Георг Спартански, който в момента отсъства от града.

filateliq
dariknews.archive

filateliq
dariknews.archive