/ iStock/Getty Images
Все още е голям натискът към болниците
"Пет кислородни концентратори бяха доставени на Университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен. Те са част от днешната пратка от общо 23 бройки", заяви д-р Илиян Минчев - директор на Регионалната здравна инспекция.

Той уточни, че за останалите болници са доставени по два апарата, а за основния стожер в лечебната дейност срещу коронавируса - университетската болница "Д-р Странски", са разпределени пет.

Нови мерки срещу COVID-19 в Плевен

"Ценното на тези апарати е, че те извличат кислорода от въздуха и го подават чрез дозиране на конкретния пациент. Много са нужни за стаи, където няма централна кислородна инсталация", поясни д-р Минчев.

"За региона на Плевен има тенденция за слизане от платото на пандемията с коронавирус", коментира той. "Резултатите за положителните болни намаляват, съответно и заболеваемостта - от първо в страната, регионът вече е на пето - 756 на 100 000 е заболеваемостта за Плевен, докато средната за страната е 728.

Все още е голям натискът към болниците, но има над 200 свободни легла - заети са около 65 %. При интензивните заетостта е 85-90 на сто, но всеки момент ще бъдат пуснати още 4 интензивни легла в болница "Св.Панталеймон" и ще станат в областта общо 39 легла за интензивни грижи", посочи д-р Минчев.

Изпълнителният директор на болница "Д-р Г.Странски", доц.Цветан Луканов, заяви че получават нужните доставки медикаменти за коронавирус и разполагат с нужния персонал. Когато има нужда за лечение с кръвна плазма, получават заявените количества.
БТА