/ iStock/Getty Images
В Плевен комисия ще предложи нови мерки в подкрепа на засегнатите браншове в условията на коронакризата. Тя бе сформирана по решение на Общинския съвет, съобщиха от Общината.

В писмо до общинските власти, Сдружението на заведенията в България иска на местно ниво да бъдат предприети конкретни действия в подкрепа на бизнеса. В него се посочва, че "ресторантьорският и развлекателен бранш е поставен в ситуация да поеме цялата тежест, породена от COVID-пандемията".

Нови мерки срещу COVID-19 в Плевен

"Ние сме сектор, който е под забрана за работа повече от 6 месеца, което доведе до фалити, натрупване на задължения, сега водим борба за оцеляване", изтъкват от Сдружението.

От организацията имат предложения как да се подкрепи секторът - намаляване на таксите за тротоарно право за поставените маси пред заведенията, намаляване на наемите на общински имоти, отдавани за ресторантьорски услуги, пълно опрощаване на таксите за битови отпадъци за периода на забраната за работа. От Сдружението настояват да се сформира регионален антикризисен икономически щаб.

Сформирана е временна комисия от деветима общински съветници с председател Свилен Трифонов, която в едномесечен срок ще представи доклад и проект за решение на Общинския съвет за спасяване на местния бизнес.
БТА