Юнашко хоро в Луковит на Йордановден, Цветелин Йотов извади кръста
Юнашко хоро в Луковит на Йордановден, Цветелин Йотов извади кръста / obshtina.lukovit

Цветелин Йотов спаси Светия кръст в Луковит на Йордановден. 23-годишният юнак бе един от многото смелчаци, извили впечатляващо мъжко хоро в студените води на река Златна Панега.

Юнашко хоро в Луковит на Йордановден Цветелин Йотов извади кръста
netinfo

Младите мъже пристигаха на речния бряг облечени с народни носии и бяха посрещнати с бурни възгласи, тежки мезета и греяно вино. Хорото започна още край огъня. Звуците на гайдите се сляха със снежния простор и заедно с ентусиазма на тридесет и петте мъже създадоха уникална атмосфера в центъра на града. Минути преди влизането в реката участниците решиха събраната сума от Йордановден да дарят за благотворителност.

Богоявленското хоро от няколко години е традиция в Луковит, но този път луковитските моми и булки също почетоха ритуала, облечени в народни носии. Мъжете дори вдигнаха на ръце една от жените и влязоха във водата с нея за здраве и берекет.

Юнашко хоро в Луковит на Йордановден Цветелин Йотов извади кръста
netinfo

В храм „Св. вмч. Георги" бе отслужена Света литургия и Богоявленски водосвет. Тази година кръстът за ритуала в реката бе донесен от кмета на общината Иван Грънчаров специално от Божи гроб.