vazstanovka
vazstanovka / archive
В плевенското село Ъглен днес ще бъде представена историческата възстановка „Помен за невинните жертви от Ъглен“. Тя се прави по идея на писателя Йото Пацов и се огранизира и реализира от Кметство - Ъглен, Народно читалище "Отец Паисий" - с. Ъглен и Регионален клон "Васил Ганчев - Плевналията" - към Национално дружество "Традиция".
Началото на събитието е тази събота - 18-ти август от 11:00 часа на 18-ти август.

Историческата възстановка ще пресъздаде действителен случай от пет вековното турско робство. Събитията се развиват при обсадата на град Плевен по време на Руско-Турската освободителна война 1877-1878 г.
През онези тъмни времена подтисниците нападат и ограбват село Ъглен, като избиват по особено жесток и мъчителен начин почти всичките му жители - жени, деца, мъже и старци. Споменът за ужасната трагедия и почитта към паметта на стотиците невинни жертви са причината за пресъздаването на събитието, което се провежда за първи път на територията на селото.
Преди началото на възстановката ще бъде отслужена и заупокойна молитва за душите на невинните жертви съсечени и изгорени живи от поробителя.