Всеки втори ловешки ученик пие, всеки трети - пуши
Всеки втори ловешки ученик пие, всеки трети - пуши / dariknews.bg

Всеки втори ученик в Ловеч употребява твърд алкохол, всеки трети - пуши. Това сочат данните на Превантивно-информационния център към община Ловеч от докладите за употребата на алкохол, цигари и наркотични вещества от ученици в 10 и 11 клас и за употребата и на алкохол и тютюневи изделия от ученици в 8 и 9 клас, информират от пресцентъра на кметската администрация.

Двата доклада са на база анализ на проведени в периода 18 февруари - 1 март т. г. анкети сред 263 ученици в 10 и 11 клас и 310 в 8 и 9 клас в общината. Цифрите сочат, че 32 на сто от десетокласниците и година по-големите са редовни пушачи, а 56 % пият.

Данните от проучването показват още, че сред учениците се употребяват масово метамфемини, т. нар. пико, и в не по-малка степен марихуана. Оказва се, че дрогата се предлага и ползва най-често в дискотеките и на домашни събирания. Най-голям е процентът на учениците, които предлагат наркотици на децата по време на купон - 36 %.

В национален мащаб полицията задържа все по-често ученици, разпространяващи дрога в училище. Те са най-подходящи за тази работа, защото не попадат под ударите на закона. Тийнейджърите предварително са зарибени от по-големи „батковци", а после започват да търсят жертви. Те предлагат на съучениците си цигари дори в училищния двор. След като станат дилъри, си докарват до 50 лева на ден от продажбата на марихуана.

Хитовият метамфетамин е измислен в Китай и разработен в Чехия. Когато приключи действието му, човек се чувства с тотално изчерпани жизнени сили, алармират от Превантивно-информационния център в Ловеч. Не е изключено да се появят проблеми със сърдечната дейност - най-често тахикардия. Типични са и други странични действия, характерни за амфетамините, като развиване на висока температура, тотално обезводняване, рани по тялото, блокаж на бъбреците и не рядко - смърт.

Децата и тийнейджърите започват да употребяват наркотици по различни причини, посочват от центъра. Най-обичайната от тях е любопитството и желанието да се присъединят към дадена социална група. Несъмнено младежите, които пушат цигари и/или пият алкохол, се намират в повишен риск за употреба на наркотици. Опитът показва, че употребата на алкохол и наркотици от други членове на семейството също играе сериозна роля детето да започне да посегне към тях. Родителите, дядото и бабата, по-големите братя и сестри са модел, който детето се стреми да следва. Някои младежи, които не се разбират със своите родители, употребяват наркотици. Други имат приятели, които употребяват наркотици и подтикват и тях да правят същото (натиск от средата). Всички компоненти от средата на детето - дом, училище, съседи - може да станат фактори то да започне да взима наркотици.

Децата, които са по-сериозно въвлечени в употребата на марихуана и др. наркотици, може да развият зависимост, което прави отказването трудно. Други посочват като причина за използването на наркотици психологически проблеми - да се справят с напрежението, тревогата, гнева, депресията, скуката и т.н.

Върху възприятията за действителността и способността да се вземат правилни решения влияе силно и алкохолът. Той може да се окаже по-вреден за децата и юношите, които имат по-малко опит в решаването на проблемите и взимането на правилни решения. Според някои изследвания средната възраст на първата употреба на алкохол в България е едва 12,5 години. Съгласно статистиките от доклада „Алкохолът в Европа: Проблем на общественото здраве", разработен от проф. Петер Андерсон, специалист по политики към употребата на алкохол и тютюн към Оксфордския университет, всяка година над 115000 умират заради проблеми с алкохола. Средно 7,4 % от преждевременните смъртни случаи в Европа и здравословните проблеми (около 60 вида проблеми за здравето, включително умствени, социално-поведенчески, наранявания от злополуки, рак, хепатит и т.н.), както и средно 2000 убийства се появяват в статистиките заради употребата на алкохол.

Друга водеща причина за болестност и смъртност в света е тютюнопушенето. Според анализите, ако тютюнопушенето не започне в ученическа възраст, вероятността това да се случи по-късно е по-малка, а шансът за отказване от цигарите на възрастен пушач е толкова по-малък, колкото по-ранна е била възрастта на пропушване.

Училищата, в които са проведени анкетите от Превантивно-информационния център, са СОУ „Св. Климент Охридски", Професионалните гимназии по ветеринарна медицина, по механоелектротехника, по икономика, търговия и услуги и по кожарство, облекло и химични технологии, Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I", Природоматематическата гимназия, СОУ „Тодор Кирков" и СОУ „Св. св. Кирил и Методий" - с. Александрово.