pregled
pregled / dariknews.archive
При неиздържан технически преглед на автомобилите, регистрационните табели ще се свалят, докато неизправностите по колата не бъдат отстранени. Това гласят окончателно приетите текстове в закона за МВР. Регистрационните номера ще се свалят след подаден сигнал за това от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Тя получава автоматично данните при провеждането на всеки един технически преглед.

Процедурата: След отстраняване на техническата неизправност, се отива на повторен преглед и ако се констатира, че автомобилът може да се пусне в движение, разрешението за това се дава отново от МВР, при което не е нужна процедура за нова регистрация на колата. Председателят на ресорната парламентарна комисия коментира и тежките катастрофи с много жертви през последните седмици.
 
Парламентът допусна и функционирането на пожарни екипи и от двама души в селищата с население до 5000 души. По този начин няма да се закриват пожарни в малките населени места и курортите като Боровец и Пампорово. От опозицията бяха против приемането на промените.
 
Освен това с други промени от догодина се регламентира и тестовото внедряване на системата eCall. Това е спешно повикване към тел. 112, направено от превозно средство при катастрофа. Системата подава спешен сигнал при задействане на въздушните възглавници на по-новите автомобили и подава автоматичен сигнал за точното време и място на катастрофата. Синята карта, която позволява да се наемат работници от страни извън европейския съюз пък вече ще важи 4 години, а не 1 година, както е сега.