Ваньо Шарков обсъди в Плевен модернизирането на филиалите за спешна помощ
Ваньо Шарков обсъди в Плевен модернизирането на филиалите за спешна помощ / obladmin.pleven

Заместник министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков се срещна с областния управител на Плевен Ралица Добрева, с кметове и представители на общините, в които има филиали на СМП, УМБАЛ, ЦСМП и спешно отделение. Поводът бе подготовката на проект от министерство на здравеопазването за обновяване и модернизация на сградния фонд и оборудването в системата на спешната помощ на територията на цялата страна. Проектът ще включва инвестиции в 28 ЦСМП, 170 техни филиали и 34 спешни отделения в държавните лечебни заведения. Това съобщиха от Областната администрация в Плевен.

В началото на срещата заместник министър Шарков благодари на областния управител Ралица Добрева за бързата реакция и съдействие при организирането на втора работна среща по темата.

По думите на зам.министър Ваньо Шарков държавата ползва помещенията за нуждите на спешната медицинска помощ на основание на договори за безвъзмездно ползване за период от 10 години. Поради това обстоятелство инвестирането в ремонти на тези обекти е било затруднено. С цел да се избегнат тези препятствия занапред се предприема инициатива собствеността да стане държавна и да се инвестира във филиалите чрез голям инвестиционен проект, който министерство на здравеопазването възнамерява за разработи и да кандидатства по ОП "Региони в растеж" 2014-20120. Зам.министър Шарков разясни, че се изисква от общините да прехвърлят собствеността от публична общинска в публична държавна собственост, т.е. да направят дарение в полза на държавата. Той уточни, че за по-голяма тяхна сигурност решението на Общинските съвети може да бъде дадено с условия, че тези терени се предоставят само за филиали за спешна медицинска помощ.

На този етап част от филиалите на СМП са в общини, където има болници. Такъв е случаят с Гулянци, Никопол, Белене , Левски, Кнежа, Червен бряг. В друга част от случаите има наличие на филиал, но няма болнично заведение.
Съгласно предвижданото по проекта има две възможности : или да се направи ремонт на вече съществуващите филиали, като се разширят и модернизират, така че да отговарят напълно на европейските изисквания, или да се построят нови сгради за филиалите. Изискването е между филиала на СМП и болницата да има топла връзка. Всички представители на Общини декларираха готовност за внасяне на решения в съответните общински съвети още на сесията през юли, като изказаха увереност, че те ще бъдат подкрепени.

В зависимост от условията и целесъобразността в част от случаите ще се премине към ремонт, реконструкция и разширяване на сега съществуващите филиали на спешната медицинска помощ, в друга част към изграждане на нови помещения за целите на спешната помощ. Окончателните решения на общинските съвети ще станат ясни в края на юли.