Ученичка от Плевен показва филм в киното на Робърт Де Ниро в САЩ
Ученичка от Плевен показва филм в киното на Робърт Де Ниро в САЩ / archive.dariknews

На церемония в столицата бяха раздадени невероятните награди от конкурса "Reporteen 2013", организиран от Център за образователни инициативи и Фондация "Америка за България".
Голямата награда на журито - DSLR камера Canon EOS 650D, както и излъчване на филма в киното на Робърт Де Ниро Tribeca Cinema в Ню Йорк, отиде при Кристина Ценова. Кристина е ученичка в ГПЧЕ Плевен и участва за втора година в Reporteen, като през 2012 също намери място сред финалистите в конкурса.

На 2-ро място, журито класира Мартина Георгиева, която получи лаптоп Lenovo G780 59-377145 16GB. Мартина е ученичка в 9-ти клас на Испанската гимназия в София и бе изключително развълнувана да получи наградата си, като беше категорична, че ще продъжава да твори с още по-голяма взискателност към себе си и резултатите.

Кристина Ценова спечели оспорвания конкурс за младежки късометражен филм на тема "Толерантността е..." с филма си "Ела в моя свят". Той ще бъде прожектиран в киното на Робърт де Ниро Tribeca Cinema в Ню Йорк по време на Фестивала за българско кино So Independent NY през февруари 2014 г.

Емил Джасим - човекът, който организира целият конкурс от страна на Центъра за образователни инициативи е организатор и координатор на Reporteen в качеството му на директор на Центъра за образователни инициативи.

"Голямата новина е, че филмът на Кристина ще бъде представен и излъчен в киното на Робърт де Ниро по време на българския фестивал за кино в Щатите. Фестивалът се казва So independent in New York и е фестивал за българско кино като интересно за него е, че той е на четвърто място в класацията на чуждестранните кинофестивали в Съединените Щати, което го поставя в Топ петицата", каза за Дарик, Емил Джасим.

Той обясни, че това е верига от кина, която се казва Tribeca Cinema и е била изкупена от американския актьор Робърт де Ниро, за да може да се случват независими кинофестивали. Робърт Де Ниро е основател на Tribeca Film Festival, който е един от най-известните кинофестивали за независимо кино в света и всъщност, българският кинофестивал за независимо кино се случва в Манхатън - Ню Йорк.

Координаторът на конкурса изрази надежда да успеят да осъществят гостуването на Кристина в Щатите за представянето на нейния филм там. Той каза още, че предстои първите два наградени филма от тазгодишното издание да бъдат излъчвани в „Лятното кино" на БНТ, което тази година ще мине и през Плевен, където специално ще бъде излъчен филма на Кристина Ценова от Плевен.

Конкурсът Reporteen 2013 се организира от Центъра за образователни инициативи с изключителната подкрепа на фондация „Америка за България" в партньорство с Младежки театър „Николай Бинев".