Търговският аташе на Турция се срещна с плевенски бизнесмени
Търговският аташе на Турция се срещна с плевенски бизнесмени / obshtina.pleven

Търговският аташе при Генералното консулство на Турция в град Пловдив Баръш Йеничери беше на посещение в Плевен днес. Със съдействието на Община Плевен той осъществи среща с представители на Търговско-промишлената палата, Стопанската камара, Браншовата бизнес камара и Съюза на частните предприемачи „Възраждане". Това съобщиха от пресцентъра на Община Плевен.

Предмет на срещата бяха икономическият профил на региона, нуждите на местния бизнес, интересът от страна на плевенски фирми за намиране на партньори в Турция, набелязването на сектори с потенциал за привличане на инвестиции и увеличаване на търговския стокооборот между двете страни.

Турските инвестиции в страната ви възлизат на 2 милиарда долара, България е втора в класацията при внос от Турция и четвърта по износ у нас, посочи по време на срещата г-н Йеничери. Търговската служба при Генералното консулство има взаимодействие с търговско-промишлените палати в повечето градове в страната, но за нас са важни конкретните контакти по места с представителите на бизнеса. Това е причината да обиколим отделните региони и да се запознаем на място с икономическата картина и възможностите за съвместна дейност с турски фирми.

Съществува споразумение между Турция и ЕС, според което промишлените стоки не се обмитяват, но при селскостопанските тези улеснения не важат. Предстои по инициатива на страната ни през идната 2016 г. това споразумение да бъде ревизирано и очакваме митническите облекчения да касаят всички сектори, разказа още г-н Йеничери.

От страна на плевенския бизнес беше заявен интерес за сътрудничество с турски фирми. За активизиране на икономическите отношения търговският аташе обеща да информира своевременно плевенските браншови организации за предстоящи търговски и промишлени изложения в своята страна, както и да търговският офис в консулството да предоставя консултации за потенциални направления за партньорска дейност.