Тръгна делото срещу ловешкия полицай брокер
Тръгна делото срещу ловешкия полицай брокер / www.sxc.hu.jpg

Окръжният съд в Ловеч даде ход на делото срещу бившия ловешки разследващ полицай Илиян Колев. Срещу него са повдигнати обвинения за изнудване, извършване на финансови сделки без разрешение и злоупотреба със служебно положение с цел имотна облага.

Съдебното разследване се води от съдия Иван Иванов, а обвинител е окръжният прокурор Валентин Вълчев. Свидетелите по делото, които трябва да бъдат разпитани, са около 80. Адвокатът на обвиняемия Любомир Брайнов поиска отзоваването на съдията заради минали негови служебни отношения с ответника по делото, искът обаче беше отхвърлен.

Полицай Илиян Колев бе задържан на 11 март миналата година в Ловеч при специализирана акция на ДАНС и представители на Върховна касационна прокуратура. Според разследващите полицаят, чиято дейност била да разследва икономически престъпления, използвал служебното си положение, събирайки информация за имоти, които предстои да бъдат отчуждени по инфраструктурни проекти. Данните продавал на брокерски фирми. Полицаят действал по този начин от 2005 г.

При задържането му по време на обиска в бюрото му са били намерени повече от 60 скици на имоти, както и запис на заповед за 11 000 лв. за последната му сделка. Двете проверки срещу него - през 2007 и 2008 г., от колегите му от ОДП-Ловеч завършват със забележка и с устно предупреждение.

По разпореждане на Върховна касационна прокуратура агенти на ДАНС започват проверка на Илиян Колев от ноември 2008 г. Тя приключи с образуване на дознание за участие в организирана престъпна група, която цели облаги чрез документни престъпления. През 2009 г. Областната дирекция на МВР образува дисциплинарно производство срещу скандалния си служител и го уволни.