trojanski manastir
trojanski manastir / dariknews.archive
Предстои един от най-големите християнски празници и храмов празник на Троянския манастир „Успение Богородично“ – Голяма Богородица, който всяка година честваме на 15 август. В празничния ден се очаква патриарх Неофит да отслужи Божествена света литургия (9 ч.), информират от пресцентъра на община Троян. В 11 ч. ще последва литийно шествие – изнасяне на чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица.
В навечерието на храмовия празник на Троянския манастир „Успение Богородично“ община Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак организират традиционен панаир на занаятите. Тази година той ще се проведе от 15 до 18 август. Според преданието тази традиция датира от втората половина на 18 век, когато занаятчии от цялата страна се събирали, за да покажат своите произведения. С течение на времето панаирът се превръща в един от най-големите в Северна България. Тук всеки посетител освен предмети на народните художествени занаяти, може да намери и практични стоки за бита и да се наслади на традиционна местна кухня. За най-малките гости на панаира има обособена зона с атракциони. 
В Националното изложение ще бъдат организирани арт ателиета на някои от най-характерните за Троянския край занаяти. Всеки ще може да опита сам да изработи нещо самобитно и оригинално и така да се докосне до духа на местните традиции.