Съветниците ще приемат програма за бездомните кучета
Съветниците ще приемат програма за бездомните кучета / netinfo

Предложение относно приемане на програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Плевен ще гласуват общинските съветници на сесията си на 24 април. Предложението е направено от кмета на общината Найден Зеленогорски.

Задължението за разработването и приемането на такава програма произтича от промените в закона за защита на животните, приети в края на месец януари 2008 год. В тях се казва, че проблемът с безстопанствените кучета се възприема като сериозен за обществото, с многостранни измерения. Досега взетите мерки в изпълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност се оказват недостатъчни, е записано в предложението. Съветниците ще трябва да гласуват проучването и предлагането на терен за проектиране и изграждане на приют за трайно доотглеждане на безстопанствените кучета.

Според предложението, мерките за намаляване на популацията на животните включват два етапа. Първият, за период от две до три години, включва пълно регистриране на всички домашни, ловни и безстопанствени кучета, тяхното ваксиниране, обезпаразитяване, кастриране и завръщане по местата, които са обитавали. Вторият етап започва след изграждане на кастрационни центрове и постоянни приюти.