Съветниците не се разбраха за продажбата на вилата на общината в Кайлъка
Съветниците не се разбраха за продажбата на вилата на общината в Кайлъка / dariknews.archive

Предложението за продажба на вилата на Община Плевен в парк "Кайлъка" не успя да мине на редовната сесия на Общинския съвет на 26 февруари 2015 г.

"Категорично ще гласувам против предложението за продажба на вилата в Кайлъка, обяви в залата съветникът от групата на „БНД- Обединена десница", Георг Спартански. Той посочи и мотивите си за това: „Общинският съвет има правомощията да вземе такова решение, въпросът обаче е дали е целесъобразно. Ще се аргументирам защо ще гласувам против. На предходната сесия взехме решение да продадем общинския дял от почивната станция в Кранево с мотива, че е трудно да се упражнява контрол върху имот на 350 км. от Плевен и съсобственика там си прави каквото си иска. Тогава заявих, че съм за продажбата в Кранево, но против това, с парите от тази продажба да се купува вила в Априлци. Мисля, че няма никаква логика да купуваме вила в Априлци, а да се разделим с вила в чудесния парк Кайлъка. Ако продадем тези наши дялове в Кранево, можем част от сумата да инвестираме за ремонт на вилата в Кайлъка", заяви Спартански. Той припомни, че в годините назад вилата в Кайлъка се е ползвала за настаняване на чужди делегации и гости и вместо сега Община Плевен да плаща за това на хотели, може да използва собствения си имот като инвестира в ремонта му. Вилата може да се предоставя и за провеждане на семинари. Т.е тази вила ако бъде ремонтирана - ще носи приходи и ще запазим собствеността си, заяви съветникът.

„Нямам нищо против парите от собственост да отидат в собственост. Но доколкото си спомням на предходната сесия имаше решение парите от продажбата на вилата в Кранево да влязат в ремонти на уличната мрежа в общината, дори обсъдихме и конкретни обекти. Но решението как ще се използват парите от продажба в Кранево е ваше", отговори кметът.

Вносител на предложението за продажба на вилата в Кайлъка е кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. Имотът е със статут на частна общинска собственост и се намира на около 500 метра от дигата на язовира в парка. Това е масивна триетажна сграда, построена е през 1967 г., застроената площ е 341 кв. м. На първия етаж има четири стаи за гости и антре, котелно и склад. На втория етаж също има четири стаи и апартамент, малка и голяма банкетна зала, кухня и голяма тераса. На третия етаж са две стаи за гости със санитарен възел, голям апартамент, коридор, склад и стълбище.

Общото състояние на сградата е добро, но е нужен мащабен ремонт, който по първоначални груби оценки ще излезе около 1 600 000 лв., като тук са включени и парите за обзавеждане, посочи кметът. Като проблеми по сградата той посочи състоянието на покрива, наложителната подмяна на водопроводът и ел. инсталацията, има пукнатини по мазилките на тавана и терасите вследствие на течове. Стаите и складът на първия етаж също са в плачевно състояние и са за основен ремонт.

За имота е изготвена пазарна оценка от оценител, която възлиза на 400 000 лв. без ДДС. Предложението е вилата в парка да бъде продадена чрез публичен търг с тайно наддаване.

При гласуването стана ясно, че гласовете на съветниците не стигат за продажбата на вилата в Кайлъка.