Съвети за финансиране за здравните заведения получиха ловешките медици
Съвети за финансиране за здравните заведения получиха ловешките медици / netinfo
Възможностите за кандидатстване за финансиране на здравеопазването от фондове на Европейския съюз и необходимите стъпки за подготовка на проекти на лечебните заведения представи днес в Ловеч заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков.

По време на визитата си той се срещна с представители на Областна администрация, ръководителите на Районния център по здравеопазване в Ловеч, РИОКОЗ и болничните лечебни заведения от областта. Според заместник-министъра сектор здравеопазване може да привлече за първите три години от стартирането на фондовете на Европейския съюз 250 - 300 млн. евро. Той посъветва шефовете на болници да търсят подкрепата на местната власт. Визия за развитието на здравеопазването трябва да има в плановете за развитие на общините и на областта, каза още заместник-министър Цеков. Според него приоритетно ще се финансират проекти, в които са ангажирани лечебни заведения от няколко общини или области. Затова трябва да се търси партньорство не само в здравния сектор, но и с неправителствени организации и местната власт. На ниво област и община трябва да има обща стратегическа идея в здравеопазването, посъветва още д-р Цеков.

Като сериозен проблем за разработването на проектите медиците от здравните заведения в Ловешко посочиха финансовият ресурс.