Svetoslav Malinov
Svetoslav Malinov / dariknews.archive
Евродепутатът Малинов: Най-естественото място за всеки политик, свързан с автентичната десница е да бъде в Плевен
„Мисля, че най-естественото място за всеки политик, който е свързан с автентичната десница е да бъде в Плевен. Плевен е един от най-сините градове и тук в много голяма степен това, което се опитва да направи десницата в цяла България, вече е направено, а именно – основните политически партии са заедно и техните избиратели също са заедно“.
Това каза за Дарик евродепутатът Светослав Малинов след срещата, която проведе в Плевен с привърженици на дясната идея, която се състоя в зала „Гена Димитрова“ в РБ“Христо Смирненски“.

Svetoslav Malinov
dariknews.archive

В кратката си оценка за това, как е преминала срещата му с плевенчани, Светослав Малинов каза:
„Моята молба, да се съсредоточим изключително върху европейските въпроси беше посрещната съвсем сериозно и разговорът ни премина на много високо ниво. На практика ние следвахме самия ред на Европейския съюз – бежанците, европейската прокуратура, брекзит. За мен беше удоволствие и ако се води кампанията само в Плевен, тя би била една само европейска кампания“, каза Малинов.

Svetoslav Malinov
dariknews.archive

За Дарик, Светослав Малинов направи свой анализ на ситуацията в Северозападна България като предупреди, че ако държавата не изготви специална политика по отношение на региона, Европа може и да спре финансирането му чрез механизмите на ЕС. Малинов започна с кратка оценка за град Плевен като част от Северозападния икономически район:

„При всички положения, независимо как се сравнява със Северозападна България, той стои много по-добре от останалите, но както е казано не можеш да се чувстваш добре, когато обкръжението ти не е добро. Северозападна България е огромна болка на цялата страна и би трябвало да е основен проблем на всеки български политик.
Очевидно това трябва да стане национален приоритет, а именно скъсяването на дистанцията и Европейският съюз дава инструменти, от които Кохезионният фонд е най-очевидният. Между другото, България ще получи повече пари по него – това е фондът за намаляване на разликите и сближаване на стандартите, но никой не може да спаси Северозападния район, ако няма осъзнаване от всичките политици, дори и от тези, които нямат нищо общо с този район и не са стъпвали там – осъзнаване, че България се движи на три скорости и последната – най-бавната е много по-назад от предпоследната и това е Северозападният регион. Десетилетия още, този регион ще е най-бедният в Европа и в този смисъл в един момент Европа може да престане да го финансира, защото българската държава не е готова да направи специална политика. Това е стратегическа грешка на българската политика и очевидно тя не може да бъде поправена по естествен начин чрез естествена пазарна среда или чрез други неща – тези неща са унищожени там. Там трябва да се помага по най-директния начин – с финанси, стратегия, както и със създаване на определени институции и с трансгранично сътрудничество. За това може да се иска европейско финансиране. Общините от трите страни на границата, защото там е и Сърбия, да бъдат вкарани в много по-оживени контакти“, каза Светослав Малинов.  

Svetoslav Malinov
dariknews.archive

Във връзка с искането, унгарският премиер Виктор Орбан да напусне ЕНП, евродепутатът Светослав Малинов каза:
„Най-вече като български политик ще кажа, че западноевропейските и северноевропейските ми колеги са категорично против Орбан и то от години. Това е човек, който прояви своята безотговорност най-вече към България. Той беше против споразумението с Турция, което ни предпази, той приюти Груевски, чийто медии водеха антибългарска и антиевропейска пропаганда – свирепа през последните години. Виктор Орбан застана против македонската интеграция в ЕС и НАТО, което е ключово и е може би най-доброто нещо, което стана за България през този мандат, макар и да не е заслуга на Европейския парламент. За мен е очевидно, че този човек не е част от ЕНП. Обръщам внимание, че никой не го изключва от Парламента, политиката или от Европа. Просто да напусне тази партия на големите строители на ЕС и да отиде някъде другаде. Ясно е, че е престижно да си в ЕНП, но ЕНП повече не го желае, така че е редно заедно с чехи и поляци да направят заедно един алианс на посткомунистическа десница и да остави европейската десница на мира“.

Svetoslav Malinov
dariknews.archive

Svetoslav Malinov
dariknews.archive