Светлин Русев ще дари още свои творби на Плевен
Светлин Русев ще дари още свои творби на Плевен / netinfo

Ново дарение ще прибави академик Светлин Русев към колекцията в родния си град Плевен, съобщават от пресцентъра на общинската администрация. Намерението на твореца е заявено на среща между него, кмета Найден Зеленогорски, заместника му д-р Валентин Матеев и уредника на дарението – Мария Мескин.

Новите творби са западноевропейска графика, но за целта е необходимо помещението, от което все още не се е изнесъл Клубът на дейците на културата с председател Никола Попов. Академик Русев е поставил остро въпроса за споменатото помещение, което е предвидено за графичен отдел на Колекцията. Общината от своя страна декларира, че е направила всичко необходимо за предстоящия ремонт - осъществени са огледи и оценки за ремонтните работи, предвидени са средства в бюджета за 2008 г., обектът е включен в обществената поръчка по разпоредбите на Закона за обществените поръчки. Единствена пречка е мудното пренасяне на имуществото от сградата на Колекцията в Дома на учителя, където са дадени помещения на КДК, допълват от община Плевен.

Втората причина за срещата на кмета Найден Зеленогорски с академик Светлин Русев е участието на картини, графики и пластики от плевенската колекция в голяма изложба в Галерията за чуждестранни изкуства в столицата. Тя ще бъде открита на 14 юни по повод рождения ден на големия български творец, общественик и деец на културата.