Сръбски организации ще усвояват опит по управление на местни финанси
Сръбски организации ще усвояват опит по управление на местни финанси / Darik News

Ловешкото сдружение „Знание" започва работа по проект за развитие на сътрудничеството между граждански организации и местни власти от Сърбия и България за обмен на експертиза, опит и успешни практики по привличане на гражданите в управлението и мониторинга на публичните финанси. Преди дни председателят на сдружението Донка Михайлова подписа договор с Институт „Отворено общество" по програма „Изток - Изток:Партньорство отвъд границите" за реализирането на проект „Гражданите управляват своите пари". Проектът е с бюджет 24 220 долара, полученото финансиране е в размер на 15 840 долара и 8 380 долара са собствен принос на организацията. Периодът на изпълнение е 5 месеца - от февруари 2010 до юни 2010 г.

Проектът е по инициатива на сръбски организации, които имат интерес към опита на Севлиево, Троян и Ловеч в гражданското участие в управлението на местните финанси. В проекта ще участват представители на шест от най-авторитетните сръбски организации, обединени в Коалиция за мониторинг на публичните финанси и сръбските общини Пирот и Ужице.

Инициативата включва посещение на представители на сръбски граждански организации и местни власти в три български общини - Севлиево, Троян и Ловеч, конкретна експертна помощ на български специалисти в Сърбия и публикуване на сборник с българския опит по участието на гражданите в управлението и мониторинга на местните финанси. На специален анализ ще бъдат подложени опитът на Севлиево в участието на гражданите в обсъждането на общинския бюджет чрез поредица от обучителни и дискусионни форуми, опитът на Троян във финансирането с общински средства на граждански обществени форуми и проекти на граждански структури и опитът на Ловеч във взаимодействието с кварталните и обществени съвети. Обучение на участниците и кръгла маса ще повишат капацитета на Коалицията за мониторинг на публични финанси - Сърбия.

Очаква се информационни кампании в двете страни да допринесат за повишаване на информираността и мотивацията на сръбските граждани в управлението на публични финанси.