Сценичен костюм от Джоконда ще попълни експозицията на Гена Димитрова в плевенския музей
Сценичен костюм от Джоконда ще попълни експозицията на Гена Димитрова в плевенския музей / Дарик Плевен

Плевен - родният край на световната оперна прима Гена Димитрова, е избран за начало на юбилейните прояви по повод отбелязването на 120 години българско оперно дело, съобщават от пресцентъра на Народното събрание. Председателят на Парламента Цецка Цачева е почетен патрон на събитията.

Тя, заедно с директора на Софийската опера и балет проф. Пламен Карталов и доайена на диригентите в България Борислав Иванов, ще дадат пресконференция на 12 септември в Историческия музей в Плевен, на която ще обявят инициативите във връзка с честване на годишнината. Цецка Цачева и проф. Пламен Карталов ще подарят на музея ценен експонат - сценичния костюм на Гена Димитрова от операта "Джоконда" от Понкиели, постановка на Софийската опера и балет.

Костюмът ще стане част от експозицията в историческия музей в Плевен, посветена на родената в село Беглеж оперна прима. Преди това председателят на Народното събрание ще поднесе цветя на паметната плоча на Гена Димитрова в Плевен. Цецка Цачева ще бъде гост на откриването на юбилейния сезон  2010 - 2011 год. на Софийската опера и балет. Той ще започне на 1 октомври 2010 год. с премиерата на операта „Косара" на Маестро Георги Атанасов.

През 1890 год. трима български музиканти - Драгомир Казаков, Иван Славков и Ангел Букорещлиев, организират първата оперна трупа в България като отделение на "Столичната драматично-оперна трупа". Спектаклите - 12 цели опери и откъси от 11 опери, се приемат с неочакван успех.

В тях участват българи, чехи и италианци в съпровод на пиано, Гвардейския оркестър, оркестъра на Шести пехотен полк и хора на Италианското певческо дружество. През май 1891 год. драматичното отделение се обособява като отделна трупа "Сълза и смях", а оперното - като Столична българска опера.