6zo
6zo / dariknews.archive
На 15-ти март - петък ще се проведат тържествените ритуали по повод празника на Гарнизон Плевен – 16-ти март. Това информираха от Единния център за начална подготовка /бившето ШЗО/ в Плевен.
Традиционно в гарнизоните се честват празниците на войсковите части, свързани с участието им в различни боеве и сражения във войните за освобождение и национално обединение и българският народ отдава своята почит във връзка със славните битки от историята на страната.
На 16-ти март 1913 година, Четвърти пехотен плевенски полк бележи славна победа в боевете при Акалан в Балканската война. Тази дата е възприета като празник на полка и Плевенския гарнизон преди 9-ти септември 1944-та г. Достоен наследник на Четвърти пехотен плевенски полк днес са военните формирования от Плевенския гарнизон.

Празникът ще се отбележи на 15-ти март – петък, а програмата включва:
 
          - Поднасяне на венци на паметната плоча на 9-та пехотна Плевенска дивизия в градската градина  – 11:00 ч. до 11:10 ч. 
          - Тържествен строй с молебен за здравето и благополучието на българската войска в Гарнизон Плевен на площад „Възраждане”- 11:20 ч. до 12:00 ч. 
          - Концерт на Представителния състав на Въоръжените сили в театрален салон на Военен клуб – Плевен от 12:10 ч. до 12:40 ч. 
Молебенът ще бъде отслужен от духовници от Плевенската митрополия.