Руска църковна делегация отслужи панихида в Плевен
Руска църковна делегация отслужи панихида в Плевен / netinfo

Тричленна руска църковна делегация, водена от Екатеринодарския и Кубански митрополит Исидор, отслужи панихида в мавзолея "Св. Георги Победоносец" в памет на падналите в боевете край Плевен по време на Руско-турската освободителна война през 1877-1878 год. Панихидата беше ръководена от плевенския митрополит Игнатий.

Другите двама представители на Руската православна църква са отец Илия Бистров, секретар на митрополита, и игумен Исидор, предстоятел на руското подворие в София. Руските гости са в страната по повод 130 години от Освобождението на България от турско робство. Те ще посетят светини, свързани с героизма на руските воини, дали живота си за освобождението на родината ни. Църковната делегация ще посети и Панорамата, след което ще отпътува за Свищов, Велико Търново, Габрово, връх Шипка, Стара Загора.

В програмата гостите е предвидено да участват на 7 септември в св. Литургия, на която ще присъства и Негово Светейшество Българският патриарх Максим. Тя ще бъде отслужена в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.