Румен Петков: Искаме оставката на министър Владислав Горанов
Румен Петков: Искаме оставката на министър Владислав Горанов / dariknews.archive

АБВ ще настоява за оставката на финансовият министър Владислав Горанов. Позицията, която още снощи обяви и лидерът на партията Георги Първанов, е обсъдена на съвместно заседание на ИС и на ПГ на партията. Тя е много добре обоснована и мотивирана. Това обяви в ефира на БТВ заместник-председателят на АБВ Румен Петков. „Логиката на нашата позиция е в това, че не може 20 дни да обясняваш, че дълга е този и нито стотинка по-малко, и изведнъж в резултат на аргументите и на натиска на проф. Борислав Борисов и на нашата ПГ да кажеш „от 16 слизаме на 14 милиарда". Не се прави така! Т.е. ние сме били прави. Били сме прави от самото начало на дебата. И не случайно министър Горанов от трибуната на НС заяви, че говори за минимум два милиарда лева. Т.е. той очевидно вижда тези резерви, очевидно знае за тези буфери, които са заложени и прие политиката, която АБВ предлагаше относно формирането на дълга, но за съжаление това не стана по един удовлетворителен за обществото начин", посочи Петков.

АБВ ще настоява и за изготвянето на инструмент, които да оказва качествен контрол върху начина по който ще бъде теглен този дълг и разходването на всеки един лев от него, продължи Петков. По думитему партията ще  изготви и предложение за инвестиционен план, към които да бъдат насочени част от средствата от бъдещият заем. Не на последно място политическата сила ще настоява и за въвеждането на много ясни правила, които да регламентират бъдещите преговорни процеси по важните за управлението на страната въпроси. „За втори път финансовият министър в дванайсет без пет поставя парламента, в меко казано деликатно положение. Първият път беше с пенсионните фондове. Сега е с дълга. Трябва да имаме ясни правила на комуникация и взаимодействие, защото тези два случая са драстични",категоричен бе Румен Петков.

В заключение заместник-председателят на АБВ призова отговорните фактори в правителството да разгледат инвестиционните предложения за АЕЦ „Белене". „Има проявен чуждестранен инвеститорски интерес, без да се искат държавни гаранции, без да се иска изкупуване на електроенергия. Проекта отива към 10 милиарда чуждестранни инвестиции. Нека инвеститорите да бъдат поканени и изслушани. Това не струва пари. Нека да се проучат чрез инструментите, които има държавата. Всичко това е проверимо. Притеснявам се от това, че те са заявили своя инвеститорски интерес в средата на декември, а днес вече отиваме към месец март", посочи Петков