rumen
rumen / dariknews.bg
За опорочаване на предизборната кампания предупреди водачът на листата на коалиция „АБВ – Движение 21“ в Плевен Румен Петков. Пред медиите той заяви, че в опорочаването на кампанията участва изпълнителната власт.

Според Петков, министърът на здравеопазването фаворизира хора от определен бизнес кръг, а правителството обслужва лидера на партия ВОЛЯ Веселин Марешки, в чийто аптеки се раздават пропагандни политически материали.

„Има десетки сигнали в ЦИК за това, че аптеките на Марешки извършват незаконна политическа пропаганда, но за съжаление няма никаква реакция и изборите се опорочават“, каза Петко. Според него, в опорочаването на вота участва и Софийският градски съд.
„Видно е, че повече от 40 човека са учредители и на двете формации на Марешки – Национално движение за свобода и демокрация /НДСД/ и ВОЛЯ, а документите са попълвани с един и същ текст и подписите си приличат. Софийският градски съд легитимира престъпление, това е недопустимо в една демократична държава, член на ЕС и съм смаян от факта как регистрацията на ВОЛЯ още не е заличена. По този начин СГС поставя под съмнение изборите“, заяви Румен Петков и категорично подчерта, че трябва да бъдат назовани имената на хората, допуснали това престъпление.
 
Той заяви, че не е нормално коалиция „АБВ – Движение 21“ да не участва в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа/ПАСЕ/, и отправи питане към министъра на външните работи, защо допуска двоен стандарт, като в срещите с представителите на ПАСЕ единствено АБВ не е поканена, но за сметка на това в програмата, служител на външно министерство е включил партия ВОЛЯ.
Според Петков външният министър незабавно трябва да каже дали някой от повереното му министерство е взел рушвет от Марешки или става въпрос за друг тип зависимости: „Защото не е нормално единствено АБВ да не участва в срещите с ПАСЕ и то защото ние сме заявили ясно позицията си от необходимостта за провеждане на честни избори“.

Според Румен Петков, възможностите са две:
„Едната е да анулират изборите. Втората е да извадят от участие партията на Марешки и в този случай да преразпределят нейния резултат между другите политически сили“, обясни Петков.
В срещата с медиите участва и вторият в листата на коалиция "АБВ - Движение 21" за Плевен, Цветан Антов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!