Ралица Добрева поздрави служителите на Затвора в Плевен за професионалния им празник
Ралица Добрева поздрави служителите на Затвора в Плевен за професионалния им празник / dariknews.archive

Областният управител на Област Плевен Ралица Добрева изпрати поздравителен адрес до Директора на Затвора по повод 29 януари професионалния празник на служителите на затворите в България.

„Съзнавам, че естеството на вашата работа е строго специфично и освен перфекционизъм при изпълнението на служебните си задължения, от вас се изисква особено висока психическа и физическа устойчивост и подготовка.

Благодаря ви за това, което правите, за труда и упоритостта, за търпението и толерантността, за професионализма и строгото съблюдаване на българските закони.
Желая ви много здраве, сили и за запазите своя висок професионализъм, защото работата ви е изключително значима и в служба на цялото общество", казва Областният управител в поздравителния си адрес до Иван Петков.

Добрева припомня още, че работата на институцията за прилагане на наказания лишаване от свобода миналата година бе оценена високо от ГД" Изпълнение на наказанията" и Министерство на правосъдието.

Затворът в гр. Плевен е създаден като самостоятелно поделение с Наредба N I-197/1.07.1982г.на МВР и заповед N К-4372/08.10.1982г.на Министъра на вътрешните работи. Създаден като поделение подпомагащо тежкото машиностроене и металолеене, в него бързо се разкриват халета на завода за алуминиеви отливки, чугунолеярният завод, завод за ядрени прибори и др. След 1990 година се преструктурира в областта на земеделието и животновъдството. Поради връщането на земята на собствениците тази дейност е преустановена.

В момента работата на всички служители е ориентирана към изграждане на социално приемлив вариант за адаптация и ресоциализация на лишените от свобода. Изтърпяващи наказание лишаване от свобода, настанени в затвора Плевен са лица от цяла североизточна България.

През 2014 година стартира реализирането на програма в учебния център за новоназначени служители чрез норвежкия финансов механизъм - изграждане на спортна зала, реновиране на учебните зали и хранителния блок в Затвора в Плевен.
Административната политика за 2015 година е насочена към реализиране на 3 програми, финансирани по норвежки финансов механизъм. Те са свързани с квалификацията на служители и лишени от свобода, толерантността и взаимодействието: „Толерантност в затвора, толерантност в живота"; „Уча за да бъда нов"; „Възможност за активна адаптация в обществото".