Р.Петков: Съмнителна е способността на служебния кабинет да осигури честни избори
Р.Петков: Съмнителна е способността на служебния кабинет да осигури честни избори / dariknews.archive

Като абсурд определи назначаването на Ваньо Танов на поста директор на Агенция „Митници" зам.-председателят на ПП АБВ и водач налистата за 15-ти МИР-Плевен Румен Петков.

На пресконференция, на която бяха представени водачите на листи на партията в многомандатните избирателни райони, той изрази безпокойство за някои от действията на новоназначения служебен кабинет. „След като за министър-председателя това е нормално решение, всички в България трябва да знаят, че за да просперираш в служебно правителство на Плевнелиев, ръководено от Близнашки, трябва да си изключен от дадена общност или осъден, това са абсурди", коментира Румен Петков. Той добави, че в агенцията са назначавани осъдени хора, а самият Ваньо Танов на 5 октомври 2012 година е осъден с ефективно влязла присъда във Варненския административен съд.

Румен Петков каза още, че АБВ не може да не изрази смущение от някои действия на служебния кабинет, които будят притеснения. Като пример той даде назначаването на министъра на правосъдието. „Не може да назначиш председател на ВСС, който е изключен от адвокатския съюз, без значение от формалния повод за изключването", коментира Петков.

„Това е абсурд в Европа и тук президентът трябва да е съвършено наясно, че първо излага себе си и  второ - излага България, трето - казва на юридическия потенциал на България, че няма качествени хора, които могат да оглавят Министерство на правосъдието", каза още Петков

Той добави, че АБВ е смутена от факта, че другите партии не откликнаха на декларацията на партията и апела към тях, всички политически партии преди изборите да поемат ангажимента, че повече няма да има политически назначения в бордовете на държавните структури, с което да се даде възможност за едно широко, професионално начало и гарантиран професионален подход при назначението и в последствие при управлението.

Петков заяви, че абсурдите в работата на новоназначеното служебно правителство поставят под съмение способността и волята на кабинета да организира нормални, честни и почтени избори.