Пъзелът-гигант вече е готов
Пъзелът-гигант вече е готов / снимки: Люба Нинова

Последните три парченца в пъзела-гигант от 32 хиляди части бяха сложени днес, с което картината вече е наредена. Това направиха Иванка Ватева - главен редактор на в. "Посредник", Ирен Томова от в. "Посоки" и репортерът на Дарик Плевен Люба Нинова.

Плевенчанката Венелина Вънова започна реденето на 24 октомври миналата година, но предвид сложността на пъзела тя потърси помощ от четирима опитни пъзелоредачи от страната - Деси Иванова от София, Жени Тодорова от Варна, казанлъчанката Яна Чакмакова и пожарникаря Младен Илиев от Бургас. Тяхно дело е половината от рекордьора - 16 128 части. Така, с помощта и на още много плевенчани, приятели, познати на Венелина, на персонала и клиенти на заведението й, сред които дори португалец, гигантът беше завършен за 4 месеца.

Пъзелът-гигант вече е готов
netinfo
Пъзелът се реди трудно, защото има само няколко основни цвята, които се повтарят в 32-те картини, сподели Венелина. И противно на поредността, бялата рамка е сглобена последна. За момента това е първият нареден най-голям пъзел в света. Фирмата-производител го пусна на пазара на 15 септември миналата година, той представлява колаж от 32 цветни графики на художника Кейт Херинг.

Каква ще е съдбата на гиганта и къде ще бъде изложен, за да го видят повече плевенчани и гости на града, за сега не е ясно. По думите на Венелина Вънова, поставянето и съхранението му от климатичните условия ще е скъпа и трудна задача, защото само стъклопакета, в който евентуално ще бъде сложен, тежи повече от 500 кг.