Психолози изучават опита в Исландия по първична превенция на наркоманията
Психолози изучават опита в Исландия по първична превенция на наркоманията / dariknews.archive

На 8 юли в пресклуба на БТА, Чавдар Мирчев - психолог, работещ с интравенозни наркомани, който е председател на фондация "Социални и здравни алтернативи" в Плевен, представи старта на проект "Осведоменост и креативно мислене - пътят към промяната!". Проектът, по който се работи съвместно с фондациите "Пулс" от Перник и "Еврис" от Исландия, цели осъществяване на ранна/първична/ превенция на наркоманията сред младите хора, чрез прилагане на добри практики от Исландия.

Чавдар Мирчев обясни, че като част от първичната превенция, работата по проекта е насочена към млади хора, любопитни към наркотиците. Психологът коментира, че марихуаната е на границата - в сферата на нелегалното. По думите му, "от там нататък след стадия на любопитството, намираш своя наркотик и после идва зависимостта".

В тази връзка, през месец август 2015 г., седем представители от страната ще бъдат за една седмица в Исландия, където ще се запознаят с работата на свои колеги по методите Психо драма, Арт терапия и Стаи на доверието.

След завръщането им от Исландия предстои провеждането на два семинара, в които участие ще вземат специалисти-психолози, представители на полицията, а в Перник е предвидена и среща с родители на деца, зависими от употребата на наркотици.
Проектът се осъществява в градовете Плевен и Перник от фондация "Социални и здравни алтернативи".

Чавдар Мирчев коментира, че венозната употреба на наркотици в Плевен намалява, защото в момента това не е модерно и в момента е повишена употребата на всякаква синтетична дрога.