/ iStock/Getty Images
Или да очаква криза...
Българинът е свикнал или да живее в криза, или в спомен за криза, или да очаква криза. Това каза в Плевен чл.-кор.проф.д.и.н. Иван Илчев при откриването на научната конференция "Кризите като катарзис".

Коронакризата не е нов тип за човечеството, посочи професорът и обясни, че хората вече са се сблъсквали с по-мощни здравни кризи като чумната епидемия от 13-и век или холерната от 19-и век. Темата за кризите е занимавала историци, политолози и културолози от 18-и век насам, това не е нова тема, но резултатът от кризите е различен според ситуацията, подчерта ученият.

Президентът: Общество, в което пътят към успеха минава през корупцията, е обречено на постоянна криза

„Някои завършват с крах както войната, която води Парагвай със своите съседи, или Втората световна война за Германия и Япония. Понякога от кризите се излиза така както след Втората световна война канцлерът Ерхард успява за 4-5 години да превърне Германия в най-проспериращата страна в Европа", каза още проф. Илчев.

Форумът се организира от Регионалния историческия музей в Плевен, съвместно с Историческия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

В събота ще има дискусия за политически, социални и стопански кризи, за културните измерения на екстремните ситуации в историята.

Участие ще вземат млади и утвърдени учени, които ще изразят своите гледни точки по поставената тема.
 
БТА