/ dariknews.archive
„Днес ние приветстваме и отдаваме признание на една достойна за пример научна кариера, забележителна с волята за развитие на гинекологичната медицина в България, на Балканите, на базата на силно и продължително сътрудничество с Франция“.

Конкурс за „Най-изявен студент - 2019 г.” провеждат в МУ-Плевен

С тези думи, посланикът на Франция в България Негово Превъзходителство г-н Ерик Льобедел връчи на чл.кор. на БАН и почетен ректор на Медицински университет-Плевен – проф. д-р Григор Горчев френското държавно отличие „Офицер на Ордена на академичните палми“.

kavaler
dariknews.archive

Високото отличие е присъдено за високи постижения в областта на образованието и за принос към международното интегриране на университета с указ от 14 юли 2018 година на Министър-председателя и по предложение на Министъра на образованието на Френската република.

Френският посланик удостоява днес чл.-кор. проф. Горчев с Ордена на Академичните палми

„Г-н посланик, аз благодаря на френското правителство за тази награда, защото това е наградата на Плевен, защото всички ние сме свързани - целия екип на висшето училище и целият педагогически състав. Това е екипна награда, защото аз съм бил винаги екипен играч”. Това каза проф. д-р Григор Горчев, след като прие високото отличие.

Той благодари и на ректора на Медицинския университет проф. Славчо Томов, както и на академичното ръководство за оказаната подкрепа.

kavaler
dariknews.archive

"Мисля, че проф. Григор Горчев е гордост не само за Плевен, но и за България, защото учени от такава класа и с такава известност, с такива постижения в областта на медицината не се раждат всеки ден. За нас плевенчани е гордост такъв човек да работи, създава и твори в Плевен и да намира време за всичко и всички, за което ние само можем да му благодарим с дълбок поклон". Това каза в поздравителните си думи, кметът на Плевен Георг Спартански,

kavaler
dariknews.archive
  

Орденът на академичните палми е създаден на 17 март 1808 г. с указ на император Наполеон Бонапарт, а в сегашната си форма е въведен с декрет на 4 октомври 1955 г. Отличието е създадено за университетски преподаватели, а днес то е достъпно за всички, работещи в сферата на образованието.

gor
dariknews.archive

Това е най-старата съвременна френска награда и е най-високата за дейци в образованието. Виолетовият цвят на ордена символизира хармонията между синьото и червеното, знак за мъдрост, познание, толерантност и авторитет. Този орден възнаграждава положената работа за каузата на обучението и образованието.

kavaler
dariknews.archive

kavaler
dariknews.archive

kavaler
dariknews.archive