Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

От страниците на вестник "Посредник"

Децата от Детелина получиха дарение
Обувки, якета, шоколад и плодове получиха децата от Дом "Детелина" в понеделник. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който е роден и отраснал в нашия град, присъства на събитието. Дарението е от името на Министерството и на парламентарната група на ГЕРБ, взели сме неща, от които децата имат нужда, обяви Московски.
На събитието присъстваха и областният управител Иван Новкиришки, кметът на Плевен доц. д-р Димитър Стойков, председателя на Общинския съвет Дарин Ангелов и представители на местната администрация.


Нов тарикатлък
По 2.40 плащаме за получен есемес
Миналата седмица ни потърси нашата читателка Нина Петкова, която е възмутена от новата "игра" на един от мобилните оператори. Историята е следната - на 07.11.2011 Нина получила SMS с покана за включване в игра с награди. В текста пишело, че има шанс да спечели награди до 3 000 лева - безплатни ваучери и някакъв безплатен достъп до нещо си. Не реагирала. Минали цели три месеца, докато се усети, че сметката й е доста голяма. "Нямаше да забележа вероятно нищо, но аз съм на абонаментна програма, за която плащам доста висока такса, имам много минути и рядко се случва да ги превиша, затова ми направи впечатление". Като разгледала разпечатката се оказало, че периодично, точно през седем дни получава някакви SMS-и , които са таксувани на цена два лева без ДДС. "Понякога се включвам в SMS-те за определена кауза, но тези не бяха от тях - от един и същ номер са. Това ми заприлича на някакъв червей или вирус, който минава периодично и ми отхапва от сметката малко пари - първо си помислила Нина. Обадила се на оператора, оттам й уточнили, че: Честито, участва в игра, и всеки SMS, изпратен от тази игра, се таксувал на цена 2.40 лв.

Три язовира в плевенско в критично състояние
Злоумишлено затваряне на изпускател напълни за ден язовир "Николаево 5"
Зла умисъл заподозря кметът на Плевен доц. д-р Димитър Стойков в затварянето на изпускателя на язовир "Николаево 5". В поредната проверка на специалисти от общинската администрация става ясно, че някой е затворил изпускателя на язовира и той се е напълнил за по малко от два дни с вода. Десетина дни по-рано изпускателят е бил отворен и язовирът - празен. Заради не ремонтирана до край стена след инцидента през 2005 година когато язовира преля и заплаши да залее близките села, е разпоредено той да не се пълни с вода. Но някой своеволно си е позволил да го напълни и това е наложило да се постави денонощна охрана, за да се следи неговото изпускане и избягването на инциденти. Язовирът няма концесионер.
От девет потенциално опасни язовира в общината още два са в критично състояние, стана ясно на среща с журналисти в понеделник.

Къде е отговорността за стопанисването на РИМ
Пита на брифинга в понеделник кметът Стойков
В понеделник на редовния брифинг с журналисти кметът на Плевен доц. д-р Димитър Стойков даде яснота по въпроса с проблемите в Регионалния исторически музей (РИМ). В последните седмици зачестиха публикации в медиите относно проблемите в различни културни институции на града. "Искаше ми се да говорим за проблемите в културата през пролетта, а сега да се занимаваме с други задачи, но проблемите са наболели. Защото са от години", каза доц. Стойков. Стана ясно, че общо 396 509 лв. са средствата, отпуснати от държавата и Община Плевен през за миналата година за издръжка на музея. Държавната субсидия е 390 029, а с решение на Общинския съвет е дофинансирана една щатна бройка като превежданите за това средства са 6 480 лв. В РИМ работят 40 души, като за заплати и осигурителни вноски са били изплатени общо 274 336 лв. или 73.7% от общия размер на бюджета, продължи със статистиката градоначалникът. Отделно за вода, горива, енергия и други разходи са били платени 97 845 лв. или 26.3%.

Започна турнирът на втората волейболна четворка
Снощи в зала "Спартак" в Плевен започна турнирът на втората четворка, който ще разпредели местата от 5 до 7 на тазгодишното Държавно първенство по волейбол за жени.
Първият мач от турнира завърши с категорична победа за домакините. Тимът на Виолета Антонова победи с 3:0 гейма "Феникс 09". Първият гейм нашите завършиха, давайки 23 точки на съперника си, но след това ги оставиха на 14 точки. В третия гейм гостите натрупаха 21 точки, но не успяха да се преборят с напористия състав на "Спартак 1996".