Представиха проекта за супермодерен стадион в Плевен
Представиха проекта за супермодерен стадион в Плевен / dariknews.archive

На среща в община Плевен беше представен проекта за изграждане в Плевен на модерен стадион, отговарящ на изискванията на УЕФА. За събитието в Заседателната зала на общината се събраха спортни деятели, общински съветници, журналисти.

Представиха проекта за супермодерен стадион в Плевен
netinfo

Заедно с кмета на Плевен Георг Спартански, на представянето присъстваха и народният представител Найден Зеленогорски и Иван Динов - спонсор на ОФК"Спартак" - Плевен, който финансира създаването на проекта за обновяване на стадион "Плевен.

Представиха проекта за супермодерен стадион в Плевен
netinfo

Маринела Георгиева – Трифонова, която е ръководител на екипа, изработил проекта обясни, че модерното съоръжение, което ще бъде изградено на мястото на стадион „Плевен" ще бъде с капацитет от близо 15 000 зрители, трибуните ще са изцяло покрити с козирка широка 24 метра и ще бъде снабдено със специално осветление, което няма да заслепява играчите на терена като при това ще се избегнат познатите четворни сенки. Съоръжението е проектирано така, че да създава максимални удобства за зрители, футболисти и журналисти.

Представиха проекта за супермодерен стадион в Плевен
netinfo

Строителството ще се извърши на няколко етапа, като първият ще включва изграждането на нов терен, снабден с модерна дренажна и напоителна система, електрическо осветление и супермодерен Сектор А - срещу сегашната официална трибуна.

Представиха проекта за супермодерен стадион в Плевен
netinfo

Той ще включва четири нива. В първото ниво - партер ще има модерни съблекални, лекарски кабинети, спортно-възстановителен център, фитнес зала, стая да допинг контрол, зала за пресконференции и магазин за фен артикули. Второто ниво включва официалната трибуна с 4 хиляди седящи места, зона за ветераните и ресторант. Над нея ще е ВИП ложата с 240 места и зала за кетъринг. На четвъртото последно ниво е зоната за журналисти - зала и отделни кабинки. Предвиден е по един персонален асансьор за изкачване във ВИП ложата и зоната за журналисти.

view-0

Останалите сектори на новия стадион ще бъдат изградени в следващите три етапа.

Повече от 9 милиона лева ще струва завършването на първия етап от реконструкцията, което ще отнеме година, година и половина в случай, че бъдат осигурени необходимите средства. Общата стойност на стадиона ще е близо 15,5 млн. лева.

Кметът на Плевен Георг Спартански коментира: "Очевидно е, че това с общински пари не може да се случи. Това може да стане само с директната подкрепа на държавата и на правителството. По този въпрос две мнения не може да има, защото Община Плевен не може да си позволи, а и не само тя, 15 милионен кредит за да реализира този обем на този етап". Кметът сподели, че очаква среща с министъра на спорта Красен Кралев, на която да бъде обсъдена възможността за финансиране на проекта за изграждане на модерното съоръжение.

"Ще търсим лобито и на депутатите, и на настоящия председател на Народното събрание, и директни разговори с представители на правителството, за подкрепа на вижданията на ръководството на Община Плевен за значителното подобряване на спортната инфраструктура", каза Георг Спартански.