Председателят на НС участва в демонстрация на иновативна технология в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ
Председателят на НС участва в демонстрация на иновативна технология в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ / archiv.DarikNews

Председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, депутатите Христина Янчева и Дарин Матов, и кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков присъстваха на демонстративна оперативна интервенция на ухо с микроскоп ZEISS Sensera 7, мониторирани с NIM NEURO 3,0 и IPS systems, извършена от екип на Клиниката по УНГ болести към УМБАЛ „Д-р Г. Странски".

Те заявиха готовност да съдействат за осигуряването на държавна подкрепа за купуването на модерната апаратура, която не само ограничава риска за пациентите, но има и мултифункционално приложение в неврохирургията, при операции на щитовидна и паротидна жлеза, при шийни дисекции, в офталмологията и в лицево-челюстната хирургия.

Икона на Богородица, дарена от семейството на първото дете оперирано с модерната апаратура, бе връчена на г-жа Цецка Цачева от екипа на Клиниката.
Подобни интервенции са извършвани в Пловдив, София и Бургас, но само Плевенската болница има значимия опит от 14 такива операции, информира началникът на Клиниката по УНГ болести доц. д-р Александър Вълков. Той подчерта предимствата на новата апаратура и амбицията на екипа да поддържа високо европейско и световно ниво на лечение.

С демонстрация на оперативната интервенция бе даден старт на първия научно-практически семинар за оперативно лечение на заболявания на ушите с невромониториране. Вторият ден ще бъде посветен на обучение на студенти и специализанти с новата апаратура, уточни доц. Вълков.

Изпълнителният директор на Университетската болница д-р Наташа Манева подчерта, че предимствата на представените технологии по отношение на съкратения период за възстановяване на пациентите и свързания с това икономически ефект от употребата на апаратурата, съвпада с целите на ръководството на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" да осигури висококачествена грижа за здравето на гражданите при максимално ефективно разходване на финансови средства. Тя изрази увереност, че усилията в тази посока срещат подкрепа и от страна на държавата. Д-р Наташа Манева благодари на специалистите за професионализма и новаторския подход в лечението на пациентите и пожела успех на научния форум.