Предприемачи в Троян искат мерки за подобряване на бизнесклимата
Предприемачи в Троян искат мерки за подобряване на бизнесклимата / netinfo

Газифицирането на Троян, запазването на митническото бюро в града и създаване на индустриална зона са необходими за подобряване на бизнесклимата и справяне с последиците от икономическата криза. Това стана ясно на среща с представители на бизнеса, която се проведе по инициатива на кмета на Троян Минко Акимов. Участваха областният управител Николай Нанков и депутатът от ГЕРБ д-р Станка Шайлекова.

На срещата се поставиха и въпросите с увеличаващата се безработица, негативните демографски тенденции, възможностите за по-добра професионална подготовка на младите хора.

Общината ще приключи годината с разплатени сметки с всички контрагенти, няма да има плащане единствено по проекти на ЕС, каза кметът Минко Акимов. Той посочи, че за следващата финансова година се очертава намаление с 1 000 000 лева на държавната субсидия.

Няма анализ на положителните и отрицателни страни за развитието на икономиката в общината, посочиха представителите на бизнеса. Те очертаха като проблеми пред инвеститорите липсата на подготвени кадри и лошата инфраструктура. Бизнесът предложи да се направи актуализация на програмата за развитие на община Троян.

Управляващите се ангажираха да лобират за запазване на митническото бюро в Троян. Областният управител призова местните строителни фирми да се сдружават и да участват в консорциуми за обществени поръчки. Създаване на индустриална зона в Троян може да стане, като се използват структурните и кохезионни фондове, каза още Николай Нанков.

Участниците в срещата се обединиха около идеята, че е необходимо да бъде учредено местно Сдружение на работодателите.